Головна » 2014 » Липень » 10 » Як позбавитися від помилок у підручниках?
05:54
Як позбавитися від помилок у підручниках?

Одного разу мій син запитав: «Мамо, а правда, що люди походять від змій?». Як з’ясувалося, йому про це сказала вчителька математики в школі раннього розвитку. Після нетривалої емоційної бесіди, ми з нею зійшлися в думці з деякими пунктами. Що:
- все-таки не всі люди походять від змій, а лише деякі;
- що на уроках математики з моєю дитиною будуть займатися математикою;
- а з теорією походження видів його ознайомлять пізніше, на уроках біології, згідно з програмою, затвердженою МОН.

Після цього випадку, до питання вибору школи і першої вчительки для сина я поставилася дуже відповідально. В минулому році вирішила не ризикувати - ніяких приватних шкіл і авторських методик, тільки школа з державним стандартом і крапка. Але і там нас чекав сюрприз. У підручниках золоті курочки носили дітям букви в золотих кошиках (золотими батонами вже нікого не здивуєш); трутень Віллі за літо зібрав майже півцентнера меду (на відміну від своїх ледачих побратимів, які цим взагалі не заморочуються); а ведмідь за зиму з’їдав 7 бочок меду (мабуть не спалося)...

Можна було б закрити очі на питання міждисциплінарного відповідності - молодша школа як-ніяк, в шість-сім років діти ще вірять в казки. Але ось погодитися з авторами математики Ф.М. Рівкінд і Л.М. Оляницькою, що 38-3>35 (38-3=35), а 12:2=12 вже не могла. Мій Саша мріє стати вченим-винахідником, а я побоююся, що з такими підручниками він скоро буде знати математику, як в «бородатому» анекдоті:

Вчитель запитує:
- Скільки буде двічі два?
Раптом один учень говорить:
- П'ять тисяч!
Вчитель:
- Неправильно!
Інший учень:
- Вівторок!
Вчитель:
- Знову неправильно! Ну, діти, скільки ж все-таки буде двічі два?
Третій учень встає і каже:
- Чотири!
- Молодець! Розумник! Розкажи хлопцям, як ти порахував?
- Так адже п'ять тисяч мінус вівторок!

На моє прохання замінити підручник математики Сашина вчителька тільки розвела руками, мовляв, рада би, та не можу - міністерство впроваджує новий стандарт навчання, тому нам заборонили користуватися будь-якою іншою літературою, крім цих підручників з грифом від МОН.

На щастя, в Україні знайшлося чимало батьків, педагогів і книговидавців, яких ця ситуація теж обурила до глибини душі. Активісти всі помилки виявили і передали в МОН з проханням виправити. З повним переліком виявлених помилок можна ознайомитися.

Колишній міністр освіти і науки України Дмитро Табачник всю вину переклав на смертельно хворого автора підручника і тим самим умив руки. Новий міністр Сергій Квіт вже скасував друк схвалених своїм попередником підручників для 4-7 класів, в яких теж було чимало огріхів, і пообіцяв провести новий тендер по новій системі процедур.

Це відмінна новина. Але в початковій школі діти не можуть чекати п'ять років, поки їм підготують і надрукують інші підручники.

Місяць тому в шкільній бібліотеці нам знову видали книги з помилками. І навіть обіцяних видавництвом «Освіта» вклейок з виправленнями в них немає. У міністерстві пояснили, що вилучити з обігу скандальні підручники вони не можуть - бюджетних коштів на друк нових немає.

«Удода ми вже усунули, прокуратура визначить винних, наявність вкладок перевіримо. Але якщо хочете інші підручники - купуйте за свій рахунок», - пояснив заступник міністра МОН Павло Полянський. «І що, у вчителів більше не будуть обшукувати сумки в пошуках забороненої літератури?» - засумнівалася я – «Ні, не будуть, обіцяю! - засміявся у відповідь Полянський. По-перше, є відповідний лист міністра, яким він скасував попередню заборону Табачника. А по-друге, я сам підписав документ, згідно з яким вчителям повернули право самим обирати форми, методи і способи навчання дітей, а також інформаційні та довідкові матеріали. Все, що не заборонено законом - дозволено. Користуйтеся якими хочете підручниками, хоч самі пишете», - пожартував Павло Броніславович.

Вчителі та керівництво школи були щиро вдячні за послаблення тиску «зверху». Але питання заміни підручника повис у повітрі грозовою хмарою. «Нам все одно в кінці року потрібно вийти на виконання програми за новим стандартом. Є всього два види такої математики Рівкінд - Оляницька і Богданович. Останній краще, але до нього теж є питання», - нарікали вчителя. «До того ж наші діти вже закінчили перший клас за цим підручником, як ми можемо перейти на інший?» З цим питанням я знову звернулася в міністерство? А куди ще? Вони ж готують підручники, от нехай і роз'яснять всім, як і чим їх можна замінити!

«В принципі вся необхідна інформація є на нашому сайті - терпляче давав мені пояснення заступника міністра освіти і науки, але давайте ми зробимо краще. Приходьте до нас 10-го червня. Ми запросимо авторів підручників і видавців - там і поговоримо про це», - запропонував Павло Полянський.

Я, Іванна Коберник і Зоя Звіняцковська на цьому круглому столі представляли не тільки нашу громадську організацію «Батьківський контроль», але і інших батьків, які виявили інтерес до цієї теми. Питань накопичилося багато, тому розмова вийшла емоційний.

Іванна і Зоя оскаржували ефективність «текстоцентричного» підходу колективу творця букваря під керівництвом М.Д. Захарійчук. Вимагали метою дбайливого ставлення до дитячого часу додати в тексти для читання пізнавальну функцію і вправи для тренування навичок комунікації. Розбавити підручники міськими сюжетами і сучасної картинкою світу. Я в свою чергу намагалася пояснити головного редактора видавничого дому «Освіта» Олегу Костенко, що проблема їх підручника математики під редакцією Рівкінд - Оляницької не стільки у великій кількості смислових, логічних помилок, врешті-решт, їх можна було б замазати маркером або заклеїти, а в тому, що підручник написано складно, без урахування вікової психології і іноді нагадує спам, який на тебе вивалюється з зламаного поштової скриньки.

Там, звичайно, є корисна інформація, але відшукати її вкрай важко через відсутність системності. Дитині складно засвоювати матеріал, оскільки у підручнику відсутній потрібну кількість повторень вправ. Крім того, цей підручник - занадто важкий для малюків, до нього ще треба додатково купувати робочі зошити. Редактор у свою чергу, запевняв, що першокласники - шестилітки легко запам'ятовують текстові правила без картинок і вивчити визначення «нуль - це відсутність елементів множини» на другому тижні навчання може будь-яка дитина. Всі вчителі, з якими він спілкувався, його за це визначення дякували і хвалили. А всі ускладнення - це питання до міністерства, підручник написаний за новим стандартом навчання.

Було очевидно, що шановні автори підручників, на відміну від нового керівництва МОН, сприймати критику як і раніше не готові. Але діватися їм було нікуди. Павло Броніславович оголосив, що відтепер це будуть регулярні зустрічі і взагалі вони планують докорінно змінити саму систему виробництва підручників.

У підсумку, для себе ми таки вибрали інший підручник математики авторства С.О. Скворцової, Онопрієнко О.В.

З Оксаною Володимирівною Онопрієнко ми познайомилися на круглому столі. Вона була одним із авторів розробки нового стандарту навчання, але їх підручник не зміг виграти конкурс в минулому році. Тому в школи не потрапив. А шкода. Підручник хороший - нашим вчителям він теж сподобався і гриф міністерства в цьому році він вже отримав. Ось тільки купувати його дітям тепер доведеться за свої гроші.

Зізнаюся, раніше я наївно думала, що це все підступи відомого українофоба Дмитра Табачника. Мовляв, спеціально вирішив відбити у дітей бажання вчитися, щоб підігнати їх під свої печерні уявлення про українську націю. Але тепер розумію, що сама система освіти в Україні архаїчна, форматує наших дітей під тісні рамки своїх теорій.

Один з наших головних союзників тепер - голова комітету освіти і науки Верховної ради України Лілія Гриневич. Вона не тільки бореться з помилками в підручниках, але і з помилками системи. Вона вважає, що чиновники повинні більше довіряти вчителям, дітям, батькам і нарешті повернутися до них обличчям. Зараз готується важливий пакет реформ і законів. І я прошу всіх небайдужих батьків підтримати революцію в навчанні.

Як сказав наш великий Кобзар Тарас Шевченко: «Борітеся - поборете, Вам бог помагає!»

Раджу всім батькам уважно подивитися підручники, які видані або видадуть дитині на наступний навчальний рік. Якщо виникнуть питання і сумніви, запишіть свої зауваження та обговоріть їх з учителем та іншими батьками на батьківських зборах.

Якщо ви разом з вчителями вирішили замінити підручник - альтернативний можна вибрати тут

Якщо нічого із запропонованого списку вас не влаштовує, можна пошукати серед більш ранніх видань. Це вже не заборонено.

Не поспішайте купувати робочі зошити. Пам'ятайте - це ваше право, а не святий обов'язок.

Поцікавтеся у вчителя, скільки їх буде і яких. Порівняйте цю інформацію з іншими школами. Не купуйте зайве. Це дозволити заощадити не тільки гроші, але і найцінніше - час ваших дітей. Замість заповнення великої кількості робочих зошитів будинку, вони зможуть додатковий годину погуляти на свіжому повітрі. Здоров'я дитини не менш важливо.

Оксана Макаренко,
керівник громадської організації «Батьківський контроль»

Джерело:  http://life.pravda.com.ua/columns/2014/07/9/174691/

 

Переглядів: 973 | Додав: Peter | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]