Головна » 2014 » Грудень » 5 » Освітянський діалог "високого рівня"
08:23
Освітянський діалог "високого рівня"

Сайт Міністерства освіти і науки України:

1. Ліквідовано Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України (доповнено)
26 листопада

Сайт Державної наукової установи «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти»:

2. Відкритий лист Президенту України Петру Порошенку та Прем’єр-Міністру України Арсенію Яценюку

1. Ліквідовано Інститут інноваційних технологій і змісту освіти МОН України (доповнено)
26 листопада

26 листопада на засіданні Кабінету Міністрів України з ініціативи керівництва Міністерства освіти і науки прийнято рішення про ліквідацію Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України.

На базі цієї громіздкої малоефективної структури буде створено дві нові фахові установи: Інститут модернізації змісту освіти, основним завданням якого буде розробка навчальних планів, програм та підручників відповідно до оновлених державних стандартів, та Інститут освітньої аналітики, який забезпечить якісний збір, аналіз та узагальнення конче необхідної статистичної інформації на основі якої можуть бути прийняті концептуально нові якісні рішення стосовно реформування сфери освіти.

Інститут інноваційних технологій та змісту освіти за часів свого існування постійно піддавався критиці, неодноразові повідомлення в засобах масової інформації свідчили про високий рівень корумпованості цієї структури, яка була пов’язана з непрозорими процедурами закупівлі та друку підручників.

Реорганізація славнозвісної інституції поставила крапку в питанні остаточної ліквідації корупційних схем, натомість Міністерство освіти і науки обіцяє забезпечити максимальну прозорість роботи новостворених інституцій. Штат нових Інститутів буде формуватися на засадах відкритості та прозорості конкурсних процедур з метою призначення дійсно фахових та кваліфікованих працівників.

Міністерство освіти і науки засвідчує свою готовність і надалі працювати над системним викоріненням корупційних схем зі сфери освіти.   

2. Відкритий лист Президенту України Петру Порошенку та Прем’єр-Міністру України Арсенію Яценюку

Розміщене на офіційному сайті Міністерства освіти і науки України повідомлення про ліквідацію Інституту інноваційних технологій і змісту освіти схвилювало всіх працівників своєю тональністю. Трудовий колектив Інституту інноваційних технологій і змісту освіти глибоко обурений брудною кампанією організованою проти нього в ЗМІ та соцмережах. Інститут – це не приміщення, а, насамперед, люди, в яких подібні інсинуації та безпідставні звинувачення у корумпованості всієї «славнозвісної інституції» викликають справедливий гнів.

Якщо у нинішнього керівництва Міністерства є підозри та припущення стосовно «непрозорості процедур закупівлі підручників», то багатоденні та ретельні перевірки, яким Інститут піддається протягом усього цього року, причетність до «корупційних схем» не виявили. Вважаємо, що поширювати непідтверджену негативну інформацію, що не має доказової бази, про Інститут та проводити узагальнення стосовно усіх його працівників не припустимі.

Образливими для колективу став вислів офіційної особи Міністерства про те, що Інститут – це «громіздка малоефективна структура». Стосовно «малоефективної структури» слід зазначити, що створений у 2006 році Інститут інноваційних технологій і змісту освіти (Постанова Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2006 р. № 108) є державною науковою установою, яка підпорядкована МОН України і за своїми завданнями мала б на договірній основі виконувати замовлення на проведення прикладних досліджень за різними напрямами, такими як порівняльні дослідження, моніторингові дослідження, аналіз статистичних даних освітньої галузі тощо. Натомість, останні кілька років Інститут чомусь став розглядатися як структурний підрозділ Міністерства, який за вказівкою був вимушений продукувати проекти наказів, листів, постанов, указів, стратегій, які не є результатом відповідних наукових досліджень.

До відома, за результатами атестації відповідно до Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» у 2012 році Інститут віднесено до наукових установ категорії А4, що мають високий науковий потенціал та визнання, формують державну науково-технічну політику галузей, мають високий рівень розвитку та отриманих результатів наукової діяльності (наказ Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації від 01 жовтня 2012 року № 175 – діє до 2017 року). Інститут плідно співпрацює з науковими установами, науково-методичними центрами та навчальними закладами всієї країни, є організатором та координатором конкурсів, наукових конференцій, науково-практичних семінарів, тренінгів, круглих столів, всеукраїнських і міжнародних студентських та учнівських олімпіад, науково-дослідних експериментів, наукових проектів тощо.

Сумніви авторів повідомлення стосовно професійної кваліфікації працівників Інституту, принижують професійну честь і гідність усього колективу. Вважаємо за необхідне повідомити, що Інститут має потужний кадровий потенціал, який складають наукові співробітники відповідного рівня кваліфікації, що підтверджено результатами атестації у лютому 2014 року, та педагогічні працівники Інституту, серед яких є ті, хто мають звання «Заслужений працівник освіти», велика кількість осіб, нагороджених нагрудними знаками МОН України «Відмінник освіти», «Василь Сухомлинський», «За наукові та освітні досягнення», грамотами Кабінету Міністрів України, відзначених грамотами та подяками МОН України.

Разом з тим, відповідно до принципів прозорості і відкритості органів державної влади трудовий колектив Інституту інноваційних технологій і змісту освіти давно хоче отримати відповіді на такі питання:

  • Чому перед розповсюдженням інформації про ліквідацію Інституту не було проведено відповідних консультацій з профспілковою організацією, як того вимагає ст. 22 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»?
  • Чи збережеться за новоствореними структурами статус «наукової установи», оскільки з огляду на вищезазначене, Інститут має значний саме науковий потенціал?
  • На якій підставі Інститут був виселений з приміщення по вул. Сагайдач­ного, 37 та переселений, практично взимку, в приміщення по вул. Митрополита Василя Липківського, 36, умови праці в якому до цього часу вимагають суттєвого поліпшення?
  • Чому не виконувалась Постанова Кабінету Міністрів України від 19 січня 2011 р. № 24 «Про умови оплати праці працівників державної наукової установи «Інститут інноваційних технологій і змісту освіти»?
  • Чому у трудового колективу Інституту було відібрано право, надане йому ст. 7 та ст. 9 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» на обрання керівника установи?

Насамкінець хочемо наголосити, що трудовий колектив Інституту розуміє необхідність змін і давно готовий до них, та сподівається, що в нових умовах нарешті зможе проявити весь свій потенціал в галузі науки і освіти.

Трудовий колектив Державної наукової установи
«Інститут інноваційних технологій і змісту освіти»

 

Переглядів: 555 | Додав: Peter | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]