Головна » 2014 » Травень » 24 » Розрахунок середнього бала атестата
05:34
Розрахунок середнього бала атестата

У 2013/2014 навчальному році середній бал документа про повну загальну середню освіту обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин бала. Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки України № 1/9-263 від 23.05.2014.

Середній бал за 12-бальною шкалою автоматично переводиться у 60-бальну шкалу з використанням коефіцієнта «5».

Середній бал атестата розраховується як середнє арифметичне річних оцінок з предметів інваріантної складової навчального плану, виставлених у додатку до атестата, та оцінок, отриманих за державну підсумкову атестацію.

Керівники загальноосвітніх навчальних закладів повинні забезпечити розрахунок середнього бала атестата випускників та зробити відповідний запис у додатку до атестата з правого боку, в останньому рядку, під назвою предметів, з яких складалася ДПА.

При розрахунку середнього бала атестата за допомогою електронних таблиць (Excel) можуть виникнути помилки, від яких хочеться застерегти. Уважних читачів повинно насторожити слово «автоматично» у тексті листа МОН України. Наступний абзац тексту листа розтлумачує процедуру розрахунку середнього бала атестата. Якщо за допомогою електронних таблиць розраховувати середній бал атестата, задаючи у форматі відповідних комірок числове значення з одним десятковим знаком, а потім це значення множити на 5, то в результаті отримується добуток середнього значення і числа 5, а не добуток округленого до десятих середнього бала і числа 5.

Вашій увазі пропонується два варіанти електронних таблиць для розрахунку середнього бала атестата. Перший варіант зручно використовувати, якщо у навчальному закладі додаток до атестата заповнюється за допомогою комп’ютерної техніки. Другий варіант таблиць використовується при традиційному «ручному» заповненні додатка.

В обох випадках достатньо вказати прізвище, ім’я, по батькові випускника, виставити річні оцінки та результати ДПА. При цьому, якщо учень звільнений, наприклад, від занять фізкультурою, у відповідній комірці ставиться знак «зв» або «зр» (як кому подобається). У лінійці «Середній бал (12)» буде автоматично розраховуватися середній бал атестата з округленням до десятих.

Дані з цієї лінійки (чи колонки) треба вручну набрати у наступній лінійці (колонці) «Набраний вручну». Тоді округлений середній бал автоматично переводиться у 60-бальну шкалу.

Завантажити таблицю 1 >>>

Завантажити таблицю 2 >>>

 

Переглядів: 2193 | Додав: Peter | Рейтинг: 5.0/11
Всього коментарів: 1
1 Віта  
Дякую! Класно! Треба було ще попередити користувачів, щоб очистили вміст заповнених комірок.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]