Головна » 2015 » Лютий » 21 » Зміни до положення про медалі: окремий погляд
13:01
Зміни до положення про медалі: окремий погляд

Міністерство освіти і науки України запропонувало для громадського обговорення проект змін до Положення про золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні».

На жаль, ніде не висвітлюється процес обговорення, та й не відомо, які пропозиції беруться до уваги (та й чи беруться взагалі). Вашій увазі пропонується коментар запропонованих змін (без претензій на його об’єктивність і абсолютну правильність), який треба сприймати як окремий погляд.

 

Аналіз проекту змін до Положення про золоту медаль «За високі досягнення у навчанні» та срібну медаль «За досягнення у навчанні»

Діюча норма Зміни
2.1. Золотою медаллю нагороджуються випускники навчальних закладів, які за період навчання у старшій школі досягли високих успіхів у навчанні та за результатами семестрового, річного оцінювання і державної підсумкової атестації мають досягнення у навчанні 10-12 балів з предметів навчального плану. 2.1. Золотою медаллю нагороджуються випускники навчальних закладів, які за період навчання у старшій школі досягли високих успіхів у навчанні та за результатами річного оцінювання і державної підсумкової атестації мають досягнення у навчанні 10-12 балів з предметів навчального плану.
Коментар
Така зміна доцільна, якщо її метою є ослаблення ролі золотої медалі та зниження якості освіти. Крім того, виникають ризики посилення корупції.
2.2. Срібною медаллю нагороджуються випускники навчальних закладів, які за період навчання у старшій школі досягли високих успіхів у навчанні та за результатами семестрового, річного оцінювання та державної підсумкової атестації мають досягнення у навчанні 10- 12 балів та достатній рівень (не нижче 9 балів) не більше ніж з двох предметів навчального плану. 2.2. Срібною медаллю нагороджуються випускники навчальних закладів, які за період навчання у старшій школі досягли високих успіхів у навчанні та за результатами річного оцінювання та державної підсумкової атестації мають досягнення у навчанні 10-12 балів та не нижче 7-9 балів не більше ніж з двох предметів навчального плану.
Коментар
Така зміна доцільна, якщо її метою є ослаблення ролі срібної медалі та зниження якості освіти. Крім того, виникають ризики посилення корупції.
За рішенням Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за умов дотримання вимог пунктів 2.1, 2.2 цього Положення можуть нагороджуватися Золотою або Срібною медаллю випускники, які: За рішенням місцевих органів управління освітою Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій за умов дотримання вимог пунктів 2.1, 2.2 цього Положення можуть нагороджуватися Золотою або Срібною медаллю випускники, які:
Коментар
    Діюча норма була зрозумілою. Зміни дають переваги відділам (управлінням) освіти райдержадміністрацій, міських рад Автономної Республіки Крим перед аналогічними органами управління освітою на решті території України. Можливо, автори проекту неправильно виразили свою думку.
    Перелік органів управління освітою визначено у статті 11 Закону України «Про освіту»:
«До органів управління освітою в Україні належать:
    центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти;
    центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти;
    центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади;
    орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти;
    місцеві державні адміністрації і органи місцевого самоврядування, а також утворені місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування структурні підрозділи з питань освіти (місцеві органи управління освітою)».
    Вираз «місцеві органи управління освітою Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій», який пропонується у змінах, юридично некоректний, тому що районні, міські органи управління освітою Автономної Республіки Крим прирівнюються у повноваженнях до департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (саме так можна прочитати цей вираз).
- звільнені за станом здоров'я від занять з фізичної культури, трудового навчання, «Захисту Вітчизни» або зараховані до спеціальної групи занять з фізичної культури; - звільнені за станом здоров'я від занять з фізичної культури, трудового навчання, «Захисту Вітчизни» або зараховані до спеціальної групи занять з фізичної культури тощо
Коментар
Діюча норма була зрозумілою. Запропонована зміна не розтлумачує зміст слова «тощо», яке в документі подібного виду не може вживатися (зміст положень та інструкцій не повинні допускати вільних та подвійних тлумачень).
- згідно з наказом Міністерства освіти і науки України під час проведення державної підсумкової атестації брали участь у міжнародних заходах: олімпіадах, спортивних змаганнях, конкурсах або у весняних відбірково-тренувальних зборах для підготовки до олімпіад; Вилучити
Коментар
Діюча норма була зрозумілою. Такі заходи передбачені у наказі МОН України від 15.12.2014 № 1472. Учасники міжнародних спортивних змагань можуть не встигнути на державну підсумкову атестацію. Вилучати діючу норму недоцільно.
- звільнені від державної підсумкової атестації з відповідного предмета як учасники міжнародних предметних олімпіад та турнірів, конкурсів, переможці III та учасники IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад, переможці II та учасники ІІІ етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук Учні, звільненні від державної підсумкової атестації, у порядку визначеному законодавством, нагороджуються Золотою та Срібною медалями на загальних підставах
Коментар
    Діюча норма була помилковою, бо відповідно до п. 5.22  Інструкції про переведення та випуск учнів (вихованців) навчальних закладів системи загальної середньої освіти «Випускникам основної та старшої школи, які відповідно до наказів Міністерства освіти і науки України, Міністерства освіти і науки Автономної Республіки Крим, управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій у поточному навчальному році є:
    - учасниками міжнародних предметних олімпіад та турнірів, конкурсів;
    - переможцями III та учасниками IV етапів Всеукраїнських учнівських олімпіад;
    - переможцями II та учасниками III етапів Всеукраїнських конкурсів-захистів науково-дослідницьких робіт Малої академії наук

за рішенням педагогічної ради, що затверджується наказом керівника навчального закладу, у додаток до свідоцтва про базову загальну середню освіту, атестата про повну загальну середню освіту з відповідних предметів виставляються річна та атестаційна оцінки 12».
    Фактично такий учень не звільняється від атестації, а йому автоматично виставляється оцінка 12, інакше мала би силу норма п. 5.21 Інструкції про переведення та випуск учнів (вихованців) навчальних закладів системи загальної середньої освіти: «Учням, звільненим від державної підсумкової атестації, у додаток до свідоцтва або атестата робиться запис «звільнений (а)».
    Запропонована зміна сформульована некоректно, бо порядок звільнення від державної підсумкової атестації визначається не законодавством, а нормативним документом.
- тимчасово навчалися за кордоном і повернулися в Україну в 10 клас та опанували програмовий матеріал на високому рівні. - тимчасово навчалися за кордоном і повернулися в Україну в старшу школу та опанували програмовий матеріал на високому рівні.
Коментар
    Діюча норма була правильною. У випадку прийняття зміни робота чи заняття за кордоном матиме перевагу над навчанням у національному загальноосвітньому навчальному закладі (учень, який навчався в 10 класі та закінчив його з трьома оцінками 9, не може бути нагороджений, а той, хто прибув «у старшу школу» з-за кордону, може отримати золоту медаль).
- учні, які не можуть підтвердити результати навчальних досягнень у 10 класі з незалежних від них обставин (навчання у навчальних закладах на тимчасово окупованій території України, в окремих населених пунктах Донецької та Луганської областей, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження тощо) нагороджуються Золотою та Срібною медалями за результатами навчальних досягнень 11 класу згідно з рішенням педагогічної ради відповідного навчального закладу.

Коментар
    Чинним залишається п.2.3.: «Рішення про нагородження Золотою або Срібною медаллю випускників загальноосвітніх навчальних закладів приймається на спільному засіданні педагогічної ради та ради навчального закладу, погоджується з місцевим органом управління освітою і затверджується наказом керівника навчального закладу.
    Спільне засідання вважається правочинним, якщо на ньому присутні більше як половина від кількісного складу педагогічної ради і ради навчального закладу».
    Запропонована зміна не може бути прийнятою, бо тоді учні, які не можуть підтвердити результати навчальних досягнень у 10 класі з незалежних від них обставин, нагороджуються Золотою та Срібною медалями за результатами навчальних досягнень в 11 класі без дотримання вимог п. 2.3, тобто без рішення спільного засідання педагогічної ради та ради навчального закладу. Крім того, прийняття зміни викличе різні тлумачення слова «тощо».

Контроль за правильністю нагородження Золотої та Срібної медалей покладається на Міністерство освіти Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управління освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, які проводять вибіркові перевірки документації навчальних закладів щодо виконання навчальних планів і програм та відповідності оцінювання досягнень у навчанні претендентів на нагородження згідно з вимогами пунктів 2.1 і 2.2 розділу ІІ цього Положення; Контроль за правильністю нагородження Золотої та Срібної медалей покладається на місцеві органи управління освітою Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, які проводять вибіркові перевірки документації навчальних закладів щодо оцінювання досягнень у навчанні претендентів на нагородження згідно з вимогами пунктів 2.1 і 2.2 розділу ІІ цього Положення;
Коментар
    Перелік органів управління освітою визначено у статті 11 Закону України «Про освіту»:
«До органів управління освітою в Україні належать:
    центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері освіти;
    центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері освіти;
    центральні органи виконавчої влади, яким підпорядковані навчальні заклади;
    орган виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти;
    місцеві державні адміністрації і органи місцевого самоврядування, а також утворені місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування структурні підрозділи з питань освіти (місцеві органи управління освітою)».

    Вираз «місцеві органи управління освітою Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій», який пропонується у змінах, юридично некоректний, тому що районні, міські органи управління освітою Автономної Республіки Крим прирівнюються у повноваженнях до департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (саме так можна прочитати цей вираз).

 

Переглядів: 5937 | Додав: Peter | Теги: проект, Зміни, медаль, Положення про медалі | Рейтинг: 4.7/12
Всього коментарів: 1
1 Peter  
0
Якщо МОН України все-таки внесе запропоновані зміни до Положення..., то, очевидно, доцільно буде й змінити вигляд самої медалі, який відповідав би змісту. Аверс і реверс приблизного варіанту подано на початку тексту.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]